Thursday, March 11, 2010

RAILWAY EXAMS Q AND A

Railway Recruitment Board Examination, 
January 2005 Question Paper 
 
1.      ?Abhinav Bharat? was organized by
        (a)     Bhai Parmanand
        (b)     Khudiram Bose
        (c)     Vir Savarkar
        (d)     None of these
        Ans:    ( c )   Vir Savarkar
               
2.      On 22nd December, which of the following places has the
largest day and shortest night ?
        (a)     Melbourne
        (b)     Moscow
        (c)     Madrid
        (d)     Chennai
        Ans:    ( a )   Melbourne
               
3.      High pressure subtropical calm belts known as ?Horse
Latitudes? lies between
        (a)     00 and 150
        (b)     200 and 250
        (c)     300 and 350
        (d)     None of these
        Ans:    ( c )   300 and 350
               
4.      Zimbobwe was formerly known as 
        (a)     Rhodesia
        (b)     Mali
        (c)     Namibia
        (d)     Zanzibar
        Ans:    ( a )   Rhodesia
               
5.      Which of the following pairs is correct ?
        (a)     Bonn           -       Danube 
        (b)     Baghdad -       Tigris
        (c)     Rome           -       Seice
        (d)     Paris          -       Tiber
        Ans:    ( b )   Baghdad -       Tigris
               
6.      The canal joining Baltic Sea to North Sea is
        (a)     Kiel Canal
        (b)     Suez Canal
        (c)     Panama Canal
        (d)     None of these
        Ans:    ( a )   Kiel Canal
               
7.      Which of the following rivers does not form any delta at
its mouth ?
        (a)     Cauvery
        (b)     Mahanadi
        (c)     Godavari
        (d)     Tapti
        Ans:    ( d )   Tapti
               
8.      Srinagar is situated on the bank of the river
        (a)     Ravi
        (b)     Sutlej
        (c)     Jhelum
        (d)     Chenab
        Ans:    ( c )   Jhelum
               
9.      The Shompens are the tribal people of
        (a)     Andaman
        (b)     Nicobar
        (c)     Lakshadweep
        (d)     None of these
        Ans:    ( b )   Nicobar
               
10.     Match the following 
        A.      Manas                  I.      Hangul
        B.      Dachigam               II.     Elephant
        C.      Mudumalai              III.    Tiger
        D.      Kaziranga              IV.     Rhinoceros
               A       B       C       D
        (a)     I       II      III     IV
        (b)     III     I       II      IV
        (c)     II      IV      III     I
        (d)     I       III     IV      II
        Ans:    ( b )   III     I       II      IV
               
11.     In India, Plan holiday was after
        (a)     China-India war of 1962
        (b)     Draught of 1966
        (c)     Pakistan war of 1971
        (d)     Pakistan war of 1965
        Ans:    ( b )   Draught of 1966
               
12.     Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
        (a)     Kandla
        (b)     Mumbai
        (c)     Visakhapatnam
        (d)     Trivandrum
        Ans:    ( d )   Trivandrum
               
13.     The least perfect square number which is divisible by 3,
4, 5, 6 and 8 is
        (a)     900
        (b)     1600
        (c)     2500
        (d)     3600
        Ans:    ( d )   3600
               
12.     A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee
notes, five-rupee notes and ten-rupee notes.  The number of
notes are equal.   What is the total number of notes ?
        (a)     60
        (b)     90
        (c)     75
        (d)     45
        Ans:    ( b )   90
               
13.     In an organization, 40% of the employees are
matriculates, 50% of the remaining are graduates and
remaining 180 are post-graduates.   How many employees are
graduates ?
        (a)     360
        (b)     240
        (c)     180
        (d)     300
        Ans:    ( c )   180
               
14.     Which of the following writs may be issued to enforce a
Fundamental Right ?
        (a)     Habeas Corpus
        (b)     Mandamus
        (c)     Prohibition
        (d)     Certiorari
        Ans:    ( a )   Habeas Corpus
               
15.     A common High Court for two or more States and/or Union
Territories may be established by the 
        (a)     President 
        (b)     Parliament by making law
        (c)     Governor of State
        (d)     Chief Justice of India
        Ans:    ( b )   Parliament by making law
               
16.     Who among the following was the Constitutional adviser
to the Constituent Assembly of India ?
        (a)     M. C. Setalvad
        (b)     K. M. Munshi
        (c)     Jawaharlal Nehru
        (d)     B. N. Rau
        Ans:    ( d )   B. N. Rau
               
17.     During the period of Renaissance, the new style of
architecture first developed in
        (a)     Italy
        (b)     France
        (c)     England
        (d)     Germany 
        Ans:    ( a )   Italy
               
18.     The Barrah dacoity was the first major venture of the
revolutionary terrorists of the freedom movement in
        (a)     The Madras Presidency 
        (b)     Punjab
        (c)     Bombay-Karnataka
        (d)     East Bengal
        Ans:    ( d )   East Bengal
               
19.     Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
        (a)     Congress Socialists 
        (b)     Members of Azad Hind Fauj
        (c)     Khudai Khidmatgars
        (d)     People led by Rani Gaidinliu 
        Ans:    (  c  ) Khudai Khidmatgars
               
20.     The State in India having dry season for only 3 to 4
months every year is
        (a)     West Bengal
        (b)     Kerala
        (c)     Mizoram
        (d)     Himachal Pradesh
        Ans:    ( c )   Mizoram
               
21.     Which of the following is correctly matched ?
        (a)     Gulbarga       -       Karnataka
        (b)     Midnapur       -       Gujarat
        (c)     Wardha  -       Madhya Pradesh
        (d)     Cochin  -       Tamil Nadu
        Ans:    ( a )   Gulbarga       -       Karnataka
               
22.     U Thant Award is given for
        (a)     Contribution to east-west understanding 
        (b)     Community leadership 
        (c)     Social service 
        (d)     Journalism 
        Ans:    ( c )   Social service
               
23.     Bishop Desmond Tutu is the native of 
        (a)     South Africa
        (b)     Cuba
        (c)     Tanzania
        (d)     Zambia
        Ans:    ( a )   South Africa
               
24.     The first electric railway was opened in
        (a)     1853
        (b)     1885
        (c)     1905
        (d)     1925
        Ans:    ( d )   1925
               
25.     Machael Ferreira is associated with which of the
following games ?
        (a)     Chess
        (b)     Snooker
        (c)     Golf
        (d)     None of these
        Ans:    ( b )   Snooker
               
26.     ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar
award in how many categories ?
        (a)     10
        (b)     9
        (c)     11
        (d)     12
        Ans:    ( c )   11
               
27.     As per Census 2001, which of the following States has
the lowest density of population ?
        (a)     Manipur
        (b)     Meghalaya
        (c)     Nagaland
        (d)     Mizoram 
        Ans:    ( d )   Mizoram
               
28.     Which of the following is the latest Tank ?
        (a)     Akash
        (b)     Prithvi
        (c)     Arjun
        (d)     Bhim
        Ans:    ( c )   Arjun
               
29.     Which of the following pairs is incorrectly matched ?
        (a)     Encephalitis           -       Brain
        (b)     Colitis                -       Colon
        (c)     Hepatitis              -       Liver
        (d)     Jaundice               -       Throat
        Ans:    ( d )   Jaundice - Throat
               
30.     Which of the following type of clothes is manufactured
by using petroleum products ?
        (a)     Rayan Silk 
        (b)     Terelyne
        (c)     Nylon
        (d)     Cotton
        Ans:    ( c )   Nylon
               
31.     The function of haemoglobin in the body is
        (a)     Transport of oxygen
        (b)     Destruction of bacteria 
        (c)     Prevention of anemia
        (d)     Utilization of iron
        Ans:    ( a )   Transport of oxygen
               
32.     Which disease is more common among agricultural workers
as compared to urban population ?
        (a)     Lung?s disease
        (b)     Cirrhasis of liver
        (c)     Hookworm infection
        (d)     Cancer 
        Ans:    ( c )   Hookworm infection
               
33.     Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in
which of the following crops ?
        (a)     Pulses 
        (b)     Rice
        (c)     Wheat
        (d)     None of these 
        Ans:    ( d )   None of these
               
34.     Which one of the following grows under the tree ?
        (a)     Cabbage
        (b)     Bengal gram
        (c)     Peanuts 
        (d)     Castor
        Ans:    ( c )   Peanuts
               
35.     Which of the following is an example of a plant that
bears seeds but not fruits ?
        (a)     Cotton Plant 
        (b)     Peepal tree
        (c)     Eucalyptus tree
        (d)     Pine tree
        Ans:    ( c )   Eucalyptus tree
               
36.     Radioactive element which has been found to have large
reserves in India is
        (a)     Uranium 
        (b)     Thorium
        (c)     Radium
        (d)     Plutonium 
        Ans:    ( b )   Thorium
               
37.     The image formed on the retina of a human eye is
        (a)     Real and upright
        (b)     Real and inverted
        (c)     Imaginary and upright
        (d)     Imaginary and inverted 
        Ans:    ( b )   Real and inverted
               
38.     In increasing sequence, the major elements present in
the human body are 
        (a)     Calcium, iron, sodium, phosphorus 
        (b)     Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
        (c)     Calcium, iron, sodium, sulphur
        (d)     Calcium, potassium, phosphorus, iron
        Ans:    ( a )   Calcium, iron, sodium, phosphorus
               
39.     A light sensitive compound used in photography is 
        (a)     Silver chloride
        (b)     Silver sulphide
        (c)     Silver bromide 
        (d)     Silver oxide
        Ans:    ( c )   Silver bromide
               
40.     Protective foods in our diet are 
        (a)     Fats and vitamins 
        (b)     Carbohydrates and minerals 
        (c)     Vitamins and minerals 
        (d)     Proteins and carbohydrates 
        Ans:    ( d )   Proteins and carbohydrates
               
41.     The ancient name of Bengal was
        (a)     Kamrupa
        (b)     Vasta
        (c)     Gauda
        (d)     Vallabhi
        Ans:    ( c )   Gauda
               
42.     Ahilyabai was the queen of 
        (a)     Gwaliar 
        (b)     Malwa
        (c)     Jaipur
        (d)     Bijapur
        Ans:    ( a )   Gwaliar
               
43.     Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the
time of 
        (a)     Ala-ud-din Khalji
        (b)     Firuz Shah Tughluq
        (c)     Balban
        (d)     Muhammed-bin-Tughluq
        Ans:    ( d )   Muhammed-bin-Tughluq
               
44.     The relics of Indus Valley Civilisation indicates that
the main occupation of the people was
        (a)     Agriculture
        (b)     Cattle rearing
        (c)     Commerce 
        (d)     Hunting 
        Ans:    ( c )   Commerce
               
45.     The Mahabalipuram temples were built by the king of
????????. Dynasty
        (a)     Gupta
        (b)     Chola
        (c)     Pallava
        (d)     Kushana
        Ans:    ( c )   Pallava
               
46.     The first telegraph line between Calcutta and Agra was
opened in
        (a)     1852
        (b)     1853
        (c)     1854
        (d)     1855
        Ans:    ( b )   1853
               
47.     The first discourse of Buddha in Sarnath is called
        (a)     Mahabhiniskraman
        (b)     Mahaparinirvana
        (c)     Mahamastakabhisheka
        (d)     Dharmachakrapravartan 
        Ans:    ( d )   Dharmachakrapravartan
               
48.     The political and cultural center of the Pandyas was
        (a)     Vengi
        (b)     Madurai
        (c)     Kanchipuram
        (d)     Mahabalipuram
        Ans:    ( b )   Madurai
               
49.     What is the correct chronological order of the dynasties
in which they invaded India ?
        1.  Huns               2.  Kushanas   
        3.  Aryans             4.  Greeks
        (a)     4,  3,  2,  1
        (b)     3,  4,  2,  1
        (c)     4,  2,  3,  1
        (d)     3,  4,  1,  2
        Ans:    ( b )   3,  4,  2,  1
               
50.     Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
        (a)     Nayachandra
        (b)     Amoghvarsa
        (c)     Vijnaneswara 
        (d)     Kumban
        Ans:    ( c )   Vijnaneswara
               
51.     Gupta empire declined in the fifth century A.D.  as a
consequence of 
        (a)     Chalukya raids
        (b)     Greek invasion
        (c)     Hun invasion
        (d)     Pallava raids
        Ans:    ( c )   Hun invasion
               
52.     Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
        (a)     Vasumitra
        (b)     Kallar
        (c)     Jayapala
        (d)     Mahipala
        Ans:    ( c )   Jayapala
               
53.     The main external threat to the Sultanate of Delhi was
posed by the
        (a)     Mughals 
        (b)     Afghans
        (c)     Iranians
        (d)     None of these
        Ans:    ( d )   None of these
               
54.     Who among the following was a leading exponent of
Gandhian thoughts ?
        (a)     J. L. Nehru
        (b)     M. N. Roy
        (c)     Vinoba Bhave
        (d)     Jayaprakash Narayan
        Ans:    ( c )   Vinoba Bhave
               
55.     Who were the immediate successors of the Imperial
Mauryas in Magadha ?
        (a)     Kushanas
        (b)     Pandyas
        (c)     Satvahanas
        (d)     Sungas
        Ans:    ( d )   Sungas
               
56.     Both Mahavira and Buddha preached during the reign of 
        (a)     Ajatashatru
        (b)     Bimbisara
        (c)     Nandivardhan
        (d)     Uday
        Ans:    ( b )   Bimbisara
               
57.     Jahangiri Mahal is located in
        (a)     Delhi
        (b)     Fatehpur Sikri
        (c)     Agra Fort
        (d)     Sikandara
        Ans:    ( c )   Agra Fort
               
58.     The percentage of glucose present in the normal urine is
        (a)     0.1%
        (b)     2%
        (c)     9.5%
        (d)     0%
        Ans:    ( a )   0.1%
               
59.     The magnetic effect of electric current was first
observed by
        (a)     Henry
        (b)     Oersted
        (c)     Faraday
        (d)     Volta
        Ans:    ( b )   Oersted
               
60.     Of the total water on the earth, fresh water reserves
constitute approximately 
        (a)     4.5%
        (b)     2.7%
        (c)     1.2%
        (d)     5.8%
        Ans:    ( b )   2.7%
               
61.     The black hole theory was discovered by
        (a)     S. Chandrasekhar
        (b)     Har Gobind Khorana
        (c)     C.V. Raman
        (d)     S. Ramanujan
        Ans:    ( a )   S. Chandrasekhar
               
62.     The main contribution of the Chola dynasty in the field
of administration lies in
        (a)     Systematic provincial administration 
        (b)     A well planned revenue system
        (c)     A well organized central government 
        (d)     An organized local self government 
        Ans:    ( d )   An organized local self government
               
63.     Who founded the philosophy of Pustimarga ?
        (a)     Chaitanya
        (b)     Nanak
        (c)     Surdas
        (d)     Ballabhacharya
        Ans:    ( d )   Ballabhacharya
               
64.     Which of the following battles changed the destiny of a
Mughal ruler of India ?
        (a)     Haldighati
        (b)     Panipat II
        (c)     Khanua
        (d)     Chausa
        Ans:    ( b )   Panipat II
               
65.     ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by
        (a)     Swami Vivekanand
        (b)     Swami Dayanand 
        (c)     Swami Shraddhanand
        (d)     S. Radhakrishnan
        Ans:    ( b )   Swami Dayanand
               
66.     Babur entered India for the first time from the west
through 
        (a)     Kashmir
        (b)     Sind
        (c)     Punjab
        (d)     Rajasthan
        Ans:    ( b )   Sind
               
67.     Which was the first among the following ?
        (a)     Doctrine of Lapse
        (b)     Subsidiary Alliance
        (c)     Permanent Settlement
        (d)     Double Government 
        Ans:    ( d )   Double Government
               
68.     The name of Lord Cornwallis is associated with the
        (a)     Dual government 
        (b)     Maratha wars
        (c)     System of subsidiary 
        (d)     Permanent settlement 
        Ans:    ( d )   Permanent settlement
               
69.     Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
        (a)     Administrative reforms
        (b)     Social reforms 
        (c)     Economic reforms 
        (d)     Educational reforms 
        Ans:    ( d )   Educational reforms
               
70.     The sea route to India was discovered by the 
        (a)     Dutch
        (b)     English
        (c)     Portuguese
        (d)     French
        Ans:    ( c )   Portuguese
               
71.     Which of the following pairs is correct ?
        (a)     Ashvaghosa     -       Vikramaditya
        (b)     Banabhatta     -       Harshvardhan
        (c)     Harisena       -       Kanishka
        (d)     Kalidasa       -       Samudragupta
        Ans:    ( b )   Banabhatta     -  Harshvardhan
               
72.     4th July, 1776 is important in world history because 
        (a)     Battle of Plassey started 
        (b)     Sea route to India was discovered 
        (c)     English King Charles II was executed 
        (d)     American Congress adopted the Declaration of Independence 
        Ans:    ( d )   American Congress adopted the Declaration of
Independence
               
73.     Rowlatt Act was passed in the year 
        (a)     1917
        (b)     1919
        (c)     192
        (d)     1923
        Ans:    ( b )   1919
               
74.     Communal electorate in India was introduced through
which of the following acts ?
        (a)     1909
        (b)     1919
        (c)     1935
        (d)     None of these 
        Ans:    ( a )   1909
 

1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta


2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD


3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb


4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq


5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these


6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK


7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
d) Table-Tennis


8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these


9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England


10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies


11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar


12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee


13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30


14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
d) West Indies


15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher


16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins


17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54 (b) 2.84
(c) 2.94 (d) 3.0


18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel (b) Tin
(c) Zinc (d) Aluminium


19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these


20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90


21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B


22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen


23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti


24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane


25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur


26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee


27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur


28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur


29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly


30. Who built the ‘Tower of Victory’ in Chittor ?
(a) Rana Sanga
(b) Rana Rattan Singh
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Partap

ANSWERS

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c)

 
 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment